Benadeelde de ‘baldadige’ onkruidwieder het plantsoen of verdient hij juist een lintje?

Reportage

Boete Een 28-jarige man wordt verdacht van het onrechtmatig wieden van één stuks onkruid uit een berm in Swalmenaar. „En de verdachte heeft de uitgerukte plant ook laten liggen”, zegt de officier, in een zitting die op de lachspieren werkt.

Een berm op een vroege avond in het voorjaar, langs een dijk in Noord-Limburg.
Een berm op een vroege avond in het voorjaar, langs een dijk in Noord-Limburg. Foto Patricia Rehe / Hollandse Hoogte

„U heeft een blanco strafblad, zie ik. En dan nu meteen voorkomen voor zo’n ernstig feit.” Zelfs de kantonrechter in Roermond heeft deze donderdagmiddag af en toe moeite om haar lach in te houden.

Voor haar staat een 28-jarige Swalmenaar, die ervan wordt verdacht op 21 augustus 2022 ’s nachts om half twee een plant uit een plantsoen in zijn dorp (even ten noorden van Roermond) te hebben getrokken. „Hierdoor ontstond er nadeel voor de plant, aangezien deze niet meer de grondstoffen tot zich kon nemen nu de wortels zich niet meer in de grond bevonden”, noteerden twee agenten, die hem betrapten, in hun proces-verbaal. „Ook ontstond hierdoor nadeel voor het plantsoen, aangezien het er niet meer netjes en ordelijk uitzag nu er één plant tussenuit was getrokken.” Het kwam de verdachte op een boete van 250 euro plus 9 euro administratiekosten te staan.

Het is niet de bedoeling dat Jan en alleman onkruid gaat wieden

Officier van justitie

Die weigert de man te betalen. Tegenover de politie was hij destijds „te perplex” om een verklaring af te leggen. Voor de rechtbank in Roermond lijkt hij de verbaaltaal een beetje over te nemen en spreekt hij van „evident een onkruidplant die verticaal uitstak boven het perk”. Zijn advocaat, Melissa Uslu, laat foto’s aan de rechter zien. Die concludeert dat er inderdaad een onkruidplant uit een perk met „kruipplanten” is gehaald.

De officier van justitie geeft toe dat dit een zaak is, waar inmiddels „een lacherige sfeer” omheen hangt, maar wil deze „wel serieus behandelen”. Dat de kwestie nu voorkomt, heeft volgens haar te maken met het feit dat de verdachte in de bewuste nacht geen verklaring had voor zijn gedrag. „En bij het verzet dat hij kort daarna aantekende, zijn ook geen gronden genoemd. Dan wordt er automatisch gedagvaard. Dat is niet om te pesten.”

Goede bedoelingen

De officier vindt het sowieso een serieuze kwestie. „De politie stelt niet voor niks een heel proces-verbaal op. Het is niet de bedoeling dat Jan en alleman onkruid gaat wieden. En de verdachte heeft de uitgerukte plant ook laten liggen.” Ze eist vanwege het blanco strafblad en de goede bedoelingen van verdachte in plaats van de boete een schuldigverklaring zonder straf.

De advocaat van de Swalmenaar, heeft geen jurisprudentie over soortgelijke zaken kunnen vinden. „Maar voor baldadigheid is benadeling van de openbare ruimte nodig. Hier is sprake van straatverschoning. Mijn cliënt verdient een lintje in plaats van een boete.” De advocaat vraagt om vrijspraak.

De kantonrechter vraagt bedenktijd voor haar uitspraak. Ze heeft even op internet naar foto’s van het plantsoen gezocht. „Maar dat ziet er nu heel anders uit. Dus ga ik af op uw foto’s. En daarop zie ik geen gevaar of nadeel voor de openbare ruimte, ook geen baldadigheid. Als de politie er anders over dacht, had ze een uitgebreider proces-verbaal op moeten stellen met eigen foto’s.”

De rechter besluit de Swalmenaar vrij te spreken. Die verlaat de rechtszaal met een brede glimlach.

Lees ook dit artikel: Onkruid? Dat bestaat niet

Correctie (24 augustus, 2023): aanvankelijk werd de verdachte de leeftijd van 25 toegeschreven. Dat is gecorrigeerd naar 28.